‒ De nye pantstationer skal gøre det nemmere at aflevere alt sin pant på én gang. Med en app kan brugerne scanne en kode og få åbnet en sluse, de kan hælde flasker og dåser i. Herfra bliver de sorteret automatisk og talt op, hvorefter det bliver udregnet, hvor meget der skal overføres til kontoen, siger Jane Foged, projektleder hos Dansk Retursystem.
De nye pantstationer er også et udtryk for Dansk Retursystems ønske om at styrke sit arbejde med genanvendelse ved at beholde indleverede emballager i lukkede kredsløb.
‒ Vi har mulighed for at holde emballagerne i et closed loop. Det betyder, at de indsamlede dåser og flasker kan blive til nye, og dermed sparer vi råstoffer og udleder mindre CO2, fortæller Jane Foged.
Cirkularitet og god holdbarhed nedbringer CO2-aftrykket
Det er dog ikke kun funktionaliteten i de nye pantstationer, der sætter genanvendelse i højsædet. Bygningerne er nemlig konstrueret i træ med langtidsholdbar facadebeklædning fra Rockpanel, som indeholder op til 50 % genvundet materiale.
‒ Det gav rigtigt god mening at benytte Rockpanel-pladerne her, fordi de genbruger tidligere materiale i nye produkter. Vi vil gerne leve op til vores egen mission ‒ ”practice what you preach”, siger Jane Foged.
Ud over at bestå af genanvendt materiale er pladerne også formstabile og holdbare, så pantstationerne kan stå mange år fremadrettet.
‒ Facadepladerne har en levetid på minimum 50 år, og en lang levetid er ligesom genanvendelse en vigtig faktor for bæredygtigt byggeri, forklarer Martin Bisgaard Gregersen, som er sales manager hos Rockpanel.
‒ Den lange levetid gælder ikke kun funktionelt som for eksempel formstabilitet – det gælder også pladernes farve, der ikke falmer over tid med en dokumenteret farveægthed. Det betyder bl.a. at pladerne har meget lav vedligeholdelse tilføjer han.