I dag bliver ønsker om at skabe mere værdi med færre ressourcer i stigende grad omsat til konkrete målsætninger i byggeriet. Dette grønne skoleprojekt, der omfatter både renovering og nybyggeri, benytter holdbare og bæredygtige materialer i kombination med pladsoptimering og energieffektive designstrategier. Resultatet er kvalitetsarkitektur inden for rammerne af et omkostningsbevidst skolekoncept.
Klostermarksskolen i Roskilde, der oprindeligt blev tegnet af Henning Larsen Architects, åbnede dørene for sine elever i 1965. Tiden havde sat sit præg på skolen, og et samarbejde mellem Anker Hansen & Co (entreprenør), JJW Arkitekter, Kragh & Berglund (landskabsarkitekter) og Oluf Jørgensen (rådgivende ingeniører) fik ansvaret for projektet, der omfattede både renovering og nybyggeri.
For at optimere skolen inden for det givne budget blev 5.500 m2 af skolens samlede areal på 12.000 m2 revet ned og erstattet af en bygning på 4.200 m2. Ifølge projektarkitekt Katja Viltoft var målet "… at udrette mest muligt for pengene – i form af brugbare kvadratmeter, men også i form af kvalitet og sammenhængskraft i rummene."
En modern skole med byen som inspiration
Ved at tænke skolen som en by med et centralt torv og små lokale områder udviklede arkitekterne en række rum, der kunne imødekomme forskellige anvendelser og forskellige aldersgrupper. De forskellige anvendelser blev komprimeret til et to-etagers højt område i tilknytning til et centralt torv, så de fleste elever altid befinder sig tæt på skolens hjerte. Denne strategi samler skolen, så eleverne har visuel kontakt med hinanden og kan mærke skolens puls.